Историята на селото


ПЧЕЛИН

Местоположение:
Източна Стара Планина,
Източна дължина  градуса  26.783E 
Северна ширина  42.883N
Надморска височина 480 метра
Население 148 жители

Предполага се, че селото се е образувало от керван със заселници от Анадола някъде към 1500 година т.е. 200-220 години след падането на България под турско владичество. Първите заселници се установили и построили своите жилища между големите скални образувания, които се намират на 500 метра от селото.
През годините в селото са живяли повечето от етносите характерни за нашата страна, едни от които са  българи
,турци, каракачани и други. По брой на населението селото е стигало апогея си през 1949 година 500 жители. След масовата миграция от селото към града, и в чужбина в момента населението на селото е 148 жители, от които половината са местни, а останалата част са преселници от Източните Родопи- от района на община с.Баните, област Смолян.
Едно от турските наименования на с.Пчелин е : Tash-таш (камък) arasi- арасъ(пространство, улей, среда) преведено на български е “Между камъните”. Другото наименование на селото звучи на турски език като Tash-таш(камък) ari-аръ(пчела) , каменна пчела или пчела, която живее в дупките на камъните, от там на български Пчелин.
Селото е разположено по южните склонове на Източна Стара Планина. На 4 км.южно минава река Луда Камчия, която се влива в язовир “Луда Камчия”, който е на 8 км от с.Пчелин
В непосредствена близост до селото се намират още :
- Природна забележителност гъбообразни скални образувания “Чифликова нива” ;
- Лагер на партизански отряд ;
- Паметник на партизански командир;
- Останки от римски крепости- и техните легенди.
В покрайнините на селото се намират много старинни чешми. С най-голяма историческа стойност е чешмата “Чорала”, построена e преди 350 години от неизвестен тревненски майстор – каменоделец, по поръчка на турски бей от Йени кьой (с. Черница, общ. Сунгурларе) . Чешмата е с изваяни фигури на Св. Георги Победоносец, Прабългарския символ на Тангра, котви и вази с цветя наподобяващи символа на Тангра.
Невероятно разнообразие на растителен и животински свят.
В района и селото климатът е изключително благоприятен за отдих и отмора.

0 коментара:

Публикуване на коментар